Så det passar väldigt bra till temat på Månadens Sötsak - hemifrån.
Den första kakan från vänster kallas Noras kaka och den högra är en smurf. Jag vet inte riktigt varför. Kanske den liknar en smurf?
Noras kaka
300 gr plasma kex (Bambi lane biscuits)
4 dl mjölk
1 dl socker
250 g smör
2 nävar mandel (ca. 100 g)
2 nävar valnötter (ca. 100 g)
Blå vallmofrön (ca. 100 g)
200 g mörk choklad
100 g smör
1 msk vaniljsocker
3 msk mjölk
Bryt sönder kexen, blanda med de hackade nötterna och vallmofröna i en rymlig bunke.
Smält smöret i en kastrull tillsätt mjölken och sockret. Låt det koka upp.
Häll mjölkblandningen över kexblandningen. Rör runt tills alla kex smält.
Klä en form med bakplåtspapper. Häll blandningen där i och platta till. Låt svalna.
När kakan svalnat.
Smält chokladen och smöret. Rör försiktigt ner vaniljsocker och mjölk till en jämn smet.
Fördela chokladen jämnt över kakan. Låt svalna i kylskåpet, minst 3 timmar.
Ta ut kaka. Lossa bakplåtspappret. Skär med en vass kniv jämna bitar. Skölj kniven i varmt vatten så går det lite lättare.
Finaste svärmor |
Svärmors smurfar
4 ägg
3 dl socker
3 dl mjölk
2 dl rapsolja
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 tsk kakao
4-6 dl mjöl
2 dl socker
3 dl vatten
100 g kokos
2 dl valnötter
KakresterVispa ägg, socker. Tillsätt mjölk, rapsolja och sedan de torra ingredienserna. Det var lite otydligt hur mycket mjöl. Vi talar ju inte samma språk och hon höftar en del så man får känna sig fram men smeten ska se ut som en tjockare pannkakssmet.
Smörj en långpanna med olja och skvätt ett tunt lager mjöl på botten innan du häller i smeten. Baka på 200°c i cirka 20 minuter. Känn med en sticka.
Låt kakan svalna.
Blanda så länge socker och vatten i en kastrull, låt det koka upp. Hacka valnötter och lägg i en skål tillsammans med kokosen.
Stansa med ett glas ut rundlarna, strö lite kokos i en långpanna och lägg rundlarna där. Ta överblivna kakbitar/kanter och lägg i skålen med nötter, häll över den varma sockerlagen och mosa allt till en massa.
Ta massan och lägg 1 msk på varje rundel. Låt allt svalna.
Vispa grädden och toppa med den när det är dags att äta. Man kan frysa dem med grädde och tutti.
åh det såg jättegott ut! Var får man tag på plasma kex?
SvaraRaderaMen så roligt att få lite recept från en annan del av världen. Jätteroligt tycker jag!
SvaraRadera/Emma
Hej! Vad kul att ni vill testa recepten. Det kommer fler, jag har massor :-) Plasmakexen köper jag i invandrarbutik eller vad man ska kalla det (Lucu-food eller Abdos). I Malmö där vi bor så finns det en del sådana. Tror att man kan hitta dem i välsorterade matbutiker också. Lycka till!
SvaraRadera