Nu i juni när kålen och potatisen är ny så är maträtten en sann smakupplevelse.
En nyfunnen gammal vän. Jag trodde aldrig att jag skulle laga kålpudding. Det är mammas rätt och jag har alltid tyckt att det var en ganska mossig men nu när man inte ätit den på länge så smakar det underbart. Gärna med ett glas kall mjölk.
1 kålhuvud finstrimlat
2 msk smör
sirap
500 g blandfärs
2 st gul lök
1 ägg
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
salt och peppar
vatten
Bryn kålen i smör, salta och peppra (gärna lite svartpeppar), ringla över lite ljus sirap. Stek i omgångar så det inte blir för blött.
Riv löken och blanda färssmeten, lägg i en ugnsfast form och lägg den brynta kålen ovan på. Häll på cirka 2 dl vatten så att den nästan kommer upp till kanten på formen. In i ugnen, 180°c, cirka 1 timme. Om kålen börjar se lite för mörk ut, lägg på lite ugnsfolie.
Sås
När en timme har passerat ta och häll av vätskan i en skål. Ta en liten kastrull och lägg i 2 msk smör tillsätt sedan 2 msk vetemjöl under vispning, häll snabbt i spadet från kålpuddingen och vispa, häll i lite mer vätska - jag använder helst mjölk, ett par droppar colorit-soja för färg, lite mer salt, 1 msk lingonsylt. Låt det koka upp och sila sedan såsen innan det är dags att äta, helst tillsammans med nypotatis och rårörda lingon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar