fredag 20 juli 2012

Focaccia funkar alltid

Om man vill baka något som garanterat blir gott. Focaccia funkar alltid och till det mesta.
















1 krm torkad salvia
2 msk salt
50 g jäst
3 dl vatten, ljummet 37 grader
1 dl olivolja
1 dl färsk parmesanost, riven
2 dl durumvete
5 dl vetemjöl, till bröd och utbakning (ca 0,5 dl)
5 msk olivolja
2 tsk flingsalt
9 st vitlöksklyftor

Rör ut jästen i ljummet vatten och blanda ner olivolja, salt, salvia, durumvetet.
Arbeta ner vetemjölet till en ganska lös deg.
Täck med bakduk och ställ att jäsa ca 40 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper och forma till ett stort platt bröd ca 20x30 cm.
Gör fördjupningar i brödet genom att stoppa ner en vitlöksklyfta. Ringla olivolja över brödet och strö på parmesanost och flingsalt. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Grädda brödet i mitten av ugnen ca 30-40 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar