15,5 dl (900 g) vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk salt
1-2 tsk mald kardemumma
150 g rumstempererat smör
5 dl mjölk
Fyllning
100 g rumstempererat smör
0,75 dl strösocker
2 msk mald kanel
Ägg
Pärlsocker
Värm mjölken. Smula jästen i assistentens skål, häll i lite mjölk och lös upp jästen. Häll sedan i resterande mjölk.
Häll i socker, salt och kardemumma. Klicka i smöret.
Tillsätt mjölet lite efter hand till ni har fått önskad konsistens, blank och
smidig deg som släpper skålens kanter. Låt degen jäsa till dubbelstorlek cirka
30 minuter.
Tag därefter upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt
igenom den. Dela degen i tre delar.
Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta. Bred smör,
kanel och socker blandningen på ena halvan. Vik över så de ligger jämt i
kanterna. Kavla lite till så att det blir en rektangel. Skär cirka 3 cm breda
remsor, skär en skåra i mitten och tvinna sedan dem och rulla ihop till en
bulle. Låt jäsa på plåt ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med ägget som du vispat
samman. Strö över pärlsocker.
Sätt in plåten mitt i ugnen. Låt bullarna grädda 5-10
minuter tills de fått fin färg. Ställ bullarna på ett galler och låt svalna
under en bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar