1/2 paket jäst (à 50 g)
2 dl havre
5 dl kallt vatten
1/5 dl rapsolja
2 msk salt
1/2 dl sirap
3 dl grahamsmjöl
ca 6 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 250°
Lös jästen i lite kallt vatten.
Blanda I dl vatten med 2 dl havre, låt det stå till sidan.
Tillsätt resten av vattnet i jästen tillsammans med rapsolja, salt, sirap och efter det havreblandningen.
Blanda i 3 dl grahamsmjöl och sedan vetemjölet 1 dl i taget till önskad konstistens (ca 5-6 dl). Kör degen i assistenten ca 10 minuter.
Pensla en plastlådas insida med rapsolja. Lägg degen i plastlådan och på med ett lock. In i kylen. Låt det stå där över natten.
Nästa morgon har degen jäst till det dubbla. Vänd ut degen på bordet och liksom rulla den försiktigt till en lång jämn deg. Dela den i ca 16 delar. Mjöla varje del och lägg upp dem, gärna på en varm plåt, klipp skåror. Låt vila lite ca. 10 minuter.
In i ugnen, 250° ca 10 minuter.
Efter 5 minuter kasta in lite vatten i botten på ugnen så får man en lite krispigare yta på bullen. (Om man har en ömtålig ugn kan man ta en form och ställa på botten av ugnen och där i kastar man vattnet)
Låt dem svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar